Słodko, czekolada, cuda,życie,
RSS
 

Ciasto rabarberowe z dodatkiem białej czekolady.

04 maj
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Koniec kwietnia, początek maja to dla mnie sezon na rabarbar. W cieście, które ostatnio upiekłam udało mi się  połączyć słodycz czekolady z kwaśnym rabarbarem tak, że można się tym wypiekiem naprawdę cieszyć. Ciasto jest bardzo proste i szybkie. Jeżeli podwoimy składniki możemy upiec ciasto w dużej blaszce. Ja upiekłam w tortownicy 26 cm.

Składniki na tortownicę 26cm: 600g rabarbaru, skórka otarta z pomarańczy,100g białej dobrej czekolady,100g cukru, 125g masła, szczypta soli, 2 duże albo 3 małe jajka,.200g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki soku pomarańczowego albo likieru pomarańczowego. Cukier puder do posypania.

Przygotowanie: Rabarbar umyć, obrać, pokroić w 2 cm kawałki. Jeżeli używamy świeże pomarańcze, wycisnąć sok, czekoladę drobno pokroić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciepłe masło, sól, skórkę z pomarańczy i cukier wyrabiać hakami robota około 5 minut, kolejno dodać jajka, dalej wyrabiać. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać sok, albo alkohol, dosypać połowę startej albo pokrojonej czekolady. Dobrze wymieszać. Rozsmarować na blaszce, rozłożyć na cieście rabarbar. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 15 minut. Po 15 minutach, posypać ciasto resztą czekolady i piec około 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, można posypać przed jedzeniem cukrem pudrem.

 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii przepisy

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×