Słodko, czekolada, cuda,życie,
RSS
 

Pyszne, czekoladowe ciasto wegańskie.

23 maj
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 Flares ×

Zachęcam dzisiaj do wypróbowania czegoś nowego. Czekoladowe, ciasto wegańskie. Mam sporą grupę znajomych, którzy są weganami. Oczywiście zapraszając ich do siebie, uwzględniam  ich sposób odżywiania i staram się zawsze coś pysznego upiec dla nich. Przedstawię dzisiaj, prosty, szybki i bardzo smakowity przepis na czekoladowe ciasto wegańskie. Ciasto smakuje jeszcze lepiej, jeżeli spożywamy je ciepłe. Czekolada powinna być jeszcze płynna.

Składniki: wiśnie z kompotu, 225 g mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 120 g brązowego cukru, paczuszka cukru waniliowego, 75 g neutralnego oleju, 2 łyżki soku z wiśni, albo alkoholu o smaku wiśniowym,200 ml wody mineralnej z gazem, 100-200 g gorzkiej czekolady,

Przygotowanie: Blaszkę 20×30 cm albo tortownicę, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wiśnie z kompotu odsączyć na sicie, najlepiej przez kilka godzin, żeby były prawie suche. Czekoladę drobno pokroić albo zetrzeć na tarce. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól dobrze wymieszać. Dołożyć cukier i cukier waniliowy, jeszcze raz wymieszać. Wlać wszystkie płyny i ponownie wymieszać, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Połowę ciasta przełożyć do formy, rozłożyć drobno pokrojoną albo starta czekoladę, przykryć resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut. Smakuje super, dla wielbicieli kuchni wegańskiej, proszę używać wegańskiej czekolady.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii, przepisy

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 Flares ×