Słodko, czekolada, cuda,życie,
RSS
 

Ciasto z jeżynami.

30 sie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Jeżyny, czarno-czerwone owoce, rosły dziko i pięknie na ulicy Stawowej w Bydgoszczy. Smakowały jak marzenia albo jak pierwszy pocałunek.  W Niemczech niestety nie znalazłam już tego smaku, pozostało tylko wspomnienie i owoce kupione na targu.

Ciasto z jeżynami smakuje doskonale i jest bardzo łatwe do upieczenia. Dla miłośników tart, obowiązkowy przepis.

Przepis na formę na tartę albo tortownicę 26\28 cm.

Ciasto: 250 g mąki, 50 g miałkiego cukru, szczypta soli, 125 g twardego masła, 1 jajko.

Owocowe wypełnienie: 350 g jeżyn, 100 g cukru żelującego, proporcja 2 do 1, 3 łyżeczki mączki ziemniaczanej, trochę zimnej wody, miłośnicy alkoholu mogą dodać łyżkę alkoholu owocowego.

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, najlepiej jeżeli mamy opływ powietrza. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Dodać drobno pokrojone masło i jajko. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Jeżyny umyć, wymieszać z cukrem żelującym i zagotować. Tutaj można dodać alkohol. Mączkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą, dodać do masy jeżynowej, zagotować, cały czas mieszając.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta rozwałkować, najlepiej między rozciętym workiem do zamrażania.  Ciastem wykleić formę do pieczenia. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem albo fasolą. Wstawić do piekarnika i piec około 10/15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, usunąć groch, fasolę i papier. Na cieście rozłożyć masę jeżynową. Z pozostałego ciasta wyciąć paski i ułożyć z nich kratkę albo inny wzór na masie. Ciasto piec jeszcze około 15/20 minut. Można podawać lekko ciepłą. Smacznego.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii, przepisy

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×