Słodko, czekolada, cuda,życie,
RSS
 

Sernik królewski.

12 lut
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 Sernik, znany we wszystkich kuchniach świata, z różnego sera, twarogu, serka, śmietany. Pieczony i schłodzony. Każdy z nas ma swojego ulubieńca. Ja lubię serniki z dużą ilością jajek i tłuszczy, najlepiej bez spodu.  Wiem, że taki sernik to bomba kalorii, ale jem bez wyrzutów sumienia, smakuje wyśmienicie.

 

 

Przepis na mój ulubiony sernik:

750 g twarogu z wysoką zawartością tłuszczu, ja w Niemczech używam tłusty serek homogenizowany albo Schichtkäse,

200 g twarożku Philadelphia, albo coś innego w tym stylu,

150 g cukru,

5 jajek,

72 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym, albo waniliowym,

3 łyżki kaszy manny,

300 ml słodkiej śmietany,

sok  z połówki cytryny,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

2 łyżki cukru waniliowego, albo laska wanilii.

Uwaga do ciasta nie używamy masła, albo innego tłuszczu.

Przygotowujemy formę, dużą tortownicę 26 cm, albo małą kwadratową formę. Wykładamy ją papierem do pieczenia, albo smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy  z serami i cukrem, używając robota, dodajmy pozostałe składniki. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy delikatnie do ciasta, mieszamy od dołu, tylko w jedną stronę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 40 minut na złoty kolor. Jeżeli ciasto będzie zbyt ciemne, a w środku jeszcze surowe, przykrywamy je papierem do pieczenia albo folią aluminiową. Przez pierwsze 25 minut, proszę nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Po upieczeniu otwieramy piekarnik ale zostawiamy w nim ciasto, aby odpoczęło przez kilka minut. Po ostygnięciu wyjmujemy z formy, możemy posypać cukrem pudrem, albo polać rozpuszczoną czekoladą, albo polukrować. Kto lubi może dodać do ciasta zamoczone i dobrze odsączone rodzynki.

Sernik jej prostym do przygotowania ciastem, smakuje doskonale, dlatego pozwoliłam nadać mu nazwę królewski.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii przepisy

 

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×