Słodko, czekolada, cuda,życie,
RSS
 

Makaron z boczkiem wędzonym z sosem winowo-czekoladowym.

23 lut
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przepis dla 4 osób

250ml wytrawnego, czerwonego wina,

1 pęczek rozmarynu,

2 łyżki oleju.

100g boczku wędzonego, drobno pokrojonego,

4 łyżki orzeszków piniowych,

300g sałaty radicchio,

65ml wina porto,

sól, pieprz,

500g makaronu, ja używam penne,

2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

50g gorzkiej czekolady,

3 łyżki twardego masła,

szczypiorek i starty, twardy  ser, ja używam parmezan

Czerwone wino zagotować z  rozmarynem, zredukować (wygotować) do 1|3 objętości. Boczek usmażyć na oleju, dołożyć orzeszki piniowe, smażyć tak długo, aż się lekko zrumienią. Sałatę pokroić w cienkie paski, dodać do boczku. Zalać winem porto, dodać sól, pieprz. Ugotować makaron. Rozmaryn odcedzić od wina, dodać pokrojoną czekoladę, już nie gotować, dodać sól i masło.  Sos wymieszać z boczkiem i sałatą. Polać nim makaron. Posypać szczypiorkiem i serem. I przeżyć swój moment szczęścia. Sos  należy spożyć zaraz po ugotowaniu, uwaga, nie smakuje ponownie podgrzewany.

 
Komentarze (3)

Napisane przez w kategorii o czekoladzie, przepisy

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~ALKA

    25 lutego 2014 o 14:22

    Zrobiłam, zjadłam, pyszne. Polecam.

     
    • yvonnez2000

      25 lutego 2014 o 20:53

      Cieszę się, że smakowało. Dziękuję za pochwałę. Pozdrawiam. Iwona

       
  2. ~ak

    8 maja 2014 o 13:35

    Brzmi smakowicie, przepis pożyczam, biegnę gotować.

     
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×