Słodko, czekolada, cuda,życie,
RSS
 

Ciasto z białej czekolady z wiórkami kokosowymi

09 mar
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Przepis na tortownicę o średnicy około 26cm

200g białej czekolady,

50g śmietany kremówki,

3 jajka, oddzielić żółtka od białek,

150g cukru,

50g mączki ziemniaczanej,

150g masła alb margaryny,

100g wiórków kokosowych,

200g mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

do posypania cukier puder, albo na glazurę cukier puder i trochę mleka zmieszanego z  sokiem cytrynowym.

Czekoladę rozpuścić na małym ogniu, dodać śmietanę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno z 50g cukru, wymieszać z mączką kartoflaną. Wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, torownicę wyłożyć papierem albo posmarować tłuszczem. Miękkie masło rozetrzeć do białości z resztą cukru. Dodać żółtka. Wymieszać z czekolada i śmietaną. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać  z ubitą pianą z białek. Przełożyć do formy. Piec około 25 minut. Ostudzić, wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem, albo posmarować glazurą z cukru pudru. Smacznego!

 

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii, o czekoladzie, przepisy

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×