Słodko, czekolada, cuda,życie,
RSS
 

Maffinki z porzeczkami.

23 cze
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

 W sobotę pokazały się na rynku pierwsze w tym roku czerwone porzeczki. Niedzielę miałam spędzić w pracy, postanowiłam więc zrobić niespodziankę koleżankom i kolegom z pracy i upiekłam maffinki. Szybkie i proste w przygotowaniu, łatwe do transportowania, praktyczne do szybkiego spożycia, na stojąco.

Z podanych składników otrzymujemy 12 normalnej wielkości. ciasteczek.

Składniki na ciasto:

125g margaryny albo masła,125g cukru, paczuszka cukru waniliowego ,szczypta soli, 2 jajka, 175g mąki, 1 budyń waniliowy, 1 łyżkę odkładamy na przyrządzenie kremu ze śmietany,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Krem śmietanowy:

1jajko, 200ml gęstej śmietany,50g cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego.

Poza tym:

2 łyżki płatków migdałowych, 150g czerwonej porzeczki.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Porzeczki umyć, oczyścić, osuszyć

 Rozpuścić margarynę albo masło, dobrze wymieszać z cukrem, cukrem pudrem i solą. Dodać jajka, wymieszać. Nie używać miksera, tylko mieszać łyżką. W drugiej misce wymieszać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Mokre składniki połączyć z suchymi, wymieszać, aby się połączyły. Foremki albo blaszkę do maffinków wypędzlować tłuszczem albo wyłożyć papierowymi formami. Do połowy wypełnić ciastem foremki. Rozłożyć porzeczki. IMG_0410[1]Przygotować krem z podanych wyżej składników, wszystko razem dobrze wymieszać. Polać nim porzeczki, posypać migdałami. Wstawić do piekarnika,piec około 20-25 minut.

IMG_0414[1]

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii przepisy

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×