Słodko, czekolada, cuda,życie,
RSS
 

Czekoladowo-malinowe ciasto.

15 lip
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Maliny smakują jak lato, las i łąka. W połączeniu z proponowanym przeze mnie ciastem, dla mnie mają dodatkowy smak, a mianowicie moich wypraw do Francji w okresie młodości. Czekolada i maliny, jedno z najpyszniejszych połączeń.  Posmakujcie, przekonacie się sami.DSCN0049[1]          Składniki na tortownicę wielkości 20-22 cm:

200g gorzkiej czekolady,125g solonego masła albo solonej margaryny,250g malin, 3 jajka,100g mąki, 150g miałkiego cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka soku z cytryny albo limetki.

Sposób przyrządzenia: Czekoladę zetrzeć na tarce albo bardzo drobno pokroić. Rozpuszczać w kąpieli wodnej, bardzo powoli, dodać drobno pokrojone masło, nie mieszać. Rozpuszczać około 10 minut, po rozpuszczeniu wymieszać i przestudzić.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Foremkę wypędzlować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na bardzo sztywną pianę ze szczyptą soli. Do czekolady wlać żółtka, dodać mąkę i 100g cukru. Wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek i na koniec dodać 150g malin i jeszcze raz delikatnie wymieszać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30-40 minut.

Pozostałe maliny z cukrem i sokiem z cytryny zmiksować i podawać do ciasta jako owocowy sos. Jeżeli lubimy bitą śmietanę, możemy wzbogacić nią nasz wypiek.

Ja serwuję śmietanę z cukrem waniliowym ozdobioną malinami.  DSCN0054[1]Popróbujcie, polecam i smacznego.

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Bez kategorii, przepisy

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×