Słodko, czekolada, cuda,życie,
RSS
 

Pomarańczowo- migdałowa tarta.

05 paź
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

    Tarta, która bardzo dobrze smakuje w chłodniejszych i ciemniejszych dniach roku. Pomarańcze i migdały przypominają mi zimy, a właściwie okres przedświąteczny mojego dzieciństwa. Teraz już te podziały nie istnieją, kupując produkty w dużych marketach, zapominamy, że istnieją cztery pory roku, (wszystko jest tam dostępne, niezależnie od pory roku). Do pieczenia tego ciasta używam mąki typu 550 albo 500, luksusowej albo krupczatki i ciemnego cukru z trzciny cukrowej. Oczywiście można upiec tartę korzystając z normalnej mąki 450 i białego cukru. Spróbujcie- smakuje bardzo dobrze.

Przepis przeznaczony jest na tortownicę  lub formę do tarty 26cm.

Składniki:

Kruchy spód-200g mąki,60g cukru, szczypta soli, 100g masła śmietankowego, 1 jajko.

Masa migdałowo- pomarańczowa: 200g zmielonych migdałów, 2 pomarańcze, 4 jajka, 125g cukru pudru, 1 budyń waniliowy albo migdałowy, 100g śmietanki słodkiej, 4 łyżki likieru pomarańczowego, 4 łyżki dżemu pomarańczowego, suszona skórka pomarańczowa.

Kruchy spód przygotowujemy mieszając mąkę z cukrem, szczyptą soli, jajkiem i drobno pokrojonym dobrze oziębionym masłem.  Formujemy z ciasta kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i przygotowujemy formę do pieczenia, wykładamy papierem albo pędzlujemy tłuszczem. Ciastem wykładamy tortownicę lub formę do tarty, także boki, około 3 cm. Ciasto możemy także rozwałkować, ja robię to bezpośrednio na papierze do pieczenia i używam rozciętego woreczka do zamrażania. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy, drugą obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Ubić jajka z cukrem pudrem i suszoną skórką pomarańczową. Dodać słodką śmietankę, sok z pomarańczy i likier pomarańczowy. Wszystko dobrze wymieszać. Dołożyć zmielone migdały i proszek budyniowy. Wymieszać. Tak przygotowaną masę rozłożyć na kruchym spodzie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, po około 10 minutach, rozłożyć delikatnie na cieście plasterki pomarańczy i piec jeszcze 40 minut. Całkowity czas pieczenia wynosi około 50 minut. Jeżeli po 20 minutach ciasto zbyt mocno się przyrumieni, można przykryć je folią aluminiową albo papierem do pieczenia. 4 łyżki dżemu pomarańczowego przecieramy przez sito i doprowadzamy do wrzenia z łyżką wody. Tą polewą smarujemy jeszcze ciepłą tartę. Smacznego.

 

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii przepisy

 

Tags: ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×