Słodko, czekolada, cuda,życie,
RSS
 

Makowiec z żurawiną, na kruchym spodzie.

15 lis
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×

Pyszny makowiec, łatwy do przygotowania z interesującymi składnikami. Wielbiciele maku nie przejdą obok tego ciasta obojętnie. Bardzo polecam, smakuje wyśmienicie w okresie przedświątecznym.

Przepis przeznaczony jest na małą tortownicę 18/20cm. Jeżeli ktoś chciałby upiec w większej tortownicy, proszę skontaktować się ze mną, ja chętnie podam odpowiednie ilości składników.

Na ciasto kruche, czyli spód potrzebujemy:

125g mąki,60g zimnego masła, 1 żółtko, 50g cukru.

Na masę potrzebujemy:

225ml mleka, 20g kaszki manny, 120g zmielonego maku, 17,5g proszku budyniowego, czyli inaczej, pół paczuszki budyniu waniliowego,80ml śmietanki słodkiej, 80g cukru, 50g suszonej żurawiny, albo borówki amerykańskiej, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 2 jajka, sól.

Przygotowanie: na kruchy spód zagniatamy szybko wszystkie składniki, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Mleko z kaszką manną i makiem doprowadzamy na wolnym ogniu do wrzenia, mieszamy i odstawiamy. Budyń i 50g cukru rozprowadzamy śmietaną. Dodajemy do maku. Borówkę i marcepan drobno kroimy, także dodajemy do masy makowej.

Tortownicę wykładamy papierem do pa albo natłuszczamy. ieczeni Rozwałkowujemy ciasto. Na cieście rozprowadzamy 2 łyżki dżemu jagodowego.

Oddzielamy żółtka od białek, mocno ubijamy żółtka z resztą cukru, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do masy makowej dodajemy ubite żółtka, dobrze mieszamy i na koniec ubita pianę. Mieszamy, ale bardzo delikatnie i tylko w jedną stronę. Masę wykładamy na kruchy spód. Wkładamy na 50 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Jeżeli ciasto w czasie pieczenia zarumieni się zbyt mocno, przykrywamy je folią aluminiową.

Po upieczeniu, studzimy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.

                             

 
Komentarze (2)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii, przepisy, różności

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~tob

    18 listopada 2014 o 09:41

    Wygląda apetycznie.

     
  2. Chrapka

    8 stycznia 2015 o 19:18

    Ale się pięknie prezentuje! I jeszcze to przegryzienie smaku masy makowej z żurawiną – wyobrażam sobie smak i aż ślinka cieknie :)

     
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 Flares ×