słodko, czekolada, cuda,życie, biżuteria
RSS
 

Ciasteczka, ciasteczka. Część 1, z czekoladowym oczkiem, gwiazdki z orzechami makadamia, ciasteczka stemplowane.

Czas przedświąteczny to czas oczekiwania, a także czas łasuchowania. Piekę w tym okresie duże ilości ciasteczek, którymi zajadam się ja i wszyscy moi bliscy. Nadają się doskonale na mikołajkowe prezenty. Wszystkie ciasteczka  przeze mnie zaprezentowane można przechowywać do 4/6 tygodni, zamknięte szczelnie w puszce. Przedstawię zarówno klasyczne ciasteczka znane od bardzo dawna jak i te nowoczesne. Wszystkie przepisy są bardzo proste, więc można piec je z dziećmi i zawierają stosunkowo proste składniki, wszystko można kupić w sklepiku na rogu. Postaram się zaprezentować 20 przepisów na różne ciasteczka. Dzisiaj pierwsze trzy. Serdecznie zapraszam.

Kruche ciasteczka z czekoladowym oczkiem:

Z podanych składników otrzymujemy około 30 małych albo 15 większych ciasteczek.

Na ciasto potrzebujemy: 140g masła, 70g drobnego cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 2 żółtka, 200g mąki.

Do dekoracji potrzebujemy: 100g gorzkiej czekolady albo polewy, ziarna kawy w czekoladzie, ewentualnie rodzynki w czekoladzie.

Stosunkowo miękkie masło mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą, aż do uzyskania jednolitej masy, nie trzeba do białości. Dodajemy żółtka i mieszamy dalej. Ja używam do tego robota. Dodajemy mąkę i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 4cm. W środku robimy dołek, ja używam do tego uchwytu od drewnianej kuchennej łyżki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 18 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Czekoladę kroimy drobno i wolno podgrzewamy, tylko do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladą napełniamy dołek w ciasteczkach i ozdabiamy  kawą lub rodzynkami w czekoladzie. Resztą czekolady możemy ozdobić ciasteczka, polać cienką strużką albo porobić kleksy.

 

Ciasteczka gwiazdki z orzechami makadamia.

Z  podanej ilości składników otrzymujemy około 60 gwiazdeczek.

Składniki: Na ciasto potrzebujemy 75g orzechów makadamia, najlepiej już posiekanych, 190g cukru, 1 żółtko, 170g wiórków kokosowych, 190g masła, 300g masła.  Do posmarowania surowych ciasteczek przed pieczeniem 1 białko i 50g wiórek kokosowych.

Przygotowanie:  Orzechy makadamia mielimy na drobno z 2 łyżkami cukru  w mikserze. Masło, cukier i żółtko ubijamy robotem przez około 2 minuty, aż do uzyskania kremowej masy. Dodajemy mąkę, zmielone orzechy i wiórki. Zagniatamy szybko ciasto, które owijamy folią i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po wyciągnięciu wałkujemy podzielone ciasto, resztę przechowujemy w lodówce. Do wałkowania używamy dwóch rozciętych woreczków do zamrażania, jeden kładziemy pod, drugi na ciasto, w ten sposób ciasto nie przyklei się do wałka. Rozwałkowujemy ciasto  na grubość około 5mm. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy gwiazdki, układamy je na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika, pędzlujemy ciastka roztrzepanym białkiem i obsypujemy wiórkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 12 minut, aż do lekkiego zarumienienia.

 

Stemplowane ciastka.

Przepis jest własnością firmy Dr. Oetker, skorzystałam z internetowej strony firmy po tytułem ” Versuchsküche”.

Kupiłam stempelki do ciastek, znalazłam przepis i upiekłam ciasteczka. Efekt końcowy wyobrażałam sobie  trochę inaczej, moje ciasteczka nie są takie wyraźne, jak te na opakowaniu. Najprawdopodobniej ja popełniłam dwa błędy: rozwałkowałam ciasto zbyt cienko i za lekko przyciskałam pieczątkę. Spróbuję jeszcze raz i postaram się poprawić. Namawiam jednak do kupienia dobrych, markowych, solidnie wykonanych stempli. Zapewne są one trochę droższe, ale wytrzymają bardzo długo, może podarujemy je naszym wnukom.

Składniki, na ciasto: 250g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 80g cukru, paczuszka  otartej skórki z pomarańczy, 150g masła albo dobrej margaryny.

 Mieszamy wszystkie składniki hakami robota, ostateczne ciasto wyrabiamy ręką. Rozwałkowujemy, nie za cienko i wycinamy okrągłe ciasteczka, które następnie stemplujemy.  Stempel obsypujemy małą ilością mąki, aby się nie przykleił do pieczątki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 16 minut.

    

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa