słodko, czekolada, cuda,życie, biżuteria
RSS
 

Ciasteczka, ciasteczka. Część 2, pierniczki, ciasteczka marcepanowe i migdałowo- grysikowe.

Dzisiaj trzy przepisy należące do klasyki. Proste w przygotowaniu pierniczki, którymi można natychmiast się delektować, bo po upieczeniu są miękkie i takie też pozostaną przez wiele tygodni. Marcepanowe ciasteczka z oczkiem z konfitury albo dżemu. Przypominają mi moje dzieciństwo, bo piekła je moja mama. Migdałowo-grysikowe ciasteczka na opłatkach. Ulubione mojego syna.

Pierniczki.

Na ciasto: 250g płynnego miodu, 225g cukru, 75g masła, 500g mąki, 1 łyżka przyprawy do pierników, 1 jajko.

Na glazurę potrzebujemy: cukier puder, mleko, może być barwnik spożywczy.

Przygotowanie: Miód, cukier i masło podgrzewamy na wolnym ogniu, aż się wszystko połączy. Pamiętajmy, nie wolno tej masy zagotować. Masę przestudzić, dodać mąkę wymieszaną z  przyprawą do piernika jajko. Ciasto dobrze wyrobić. Owinąć folią i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia, ciasto rozwałkowujemy na około 5-7 mm i wycinamy foremkami. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Ciastka pieczemy około 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy. Przygotowujemy glazurę z cukru pudru i mleka, ja nie robię zbyt rzadkiej, smaruję ciastka pędzelkiem. Nieraz dodaję barwnika spożywczego, otrzymuję wtedy kolorowy lukier. Lukier posypuję kolorowymi kulkami z cukru, utartą czekoladą, orzechami. Kto lubi, może rozpuścić czekoladę i polać, albo wypędzlować nią ciasteczka.

 

 

Marcepanowe ciasteczka z kolorowym oczkiem.

Składniki na około 45 ciasteczek.

200g marcepanowej masy,100g masła, 1 jajko, 30g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, szczypta soli,200g mąki, około 60g konfitury lub dżemu.

Przygotowanie: marcepan ucieramy na tarce i razem ze wszystkimi składnikami, oprócz konfitur mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy je na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie, formujemy z ciasta około 3 cm wałki, które kroimy w poprzek w talarki. Talarki kładziemy na blaszkę, w środku robimy dołek okrągłym uchwytem łyżki kuchennej. Konfiturę podgrzewamy do momentu, aż będzie rzadka. Napełniamy nią dołki. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut.

Migdałowe ciasteczka z grysikiem.

Z podanych składników otrzymujemy około 35 kokosanek.

 

Potrzebujemy: 3  białka, 1 łyżkę soku z cytryny, 200g cukru, 1 paczuszkę cukru waniliowego, 40 kaszki manny, 125g zmielonych migdałów, okrągłe opłatki jadalne.

Wykonanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy, dodajemy sok z cytryny, cukier waniliowy oraz powoli cukier. Ubijamy aż do otrzymania błyszczącej masy, cukier musi się rozpuścić. Dodajemy migdały i kaszkę manną. Delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem i rozkładamy okrągłe opłatki. Z pomocą dwóch łyżek umieszczamy na opłatkach nasze ciasto. Pieczemy około 10 minut.

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa