słodko, czekolada, cuda,życie, biżuteria
RSS
 

Ciasteczka, ciasteczka. Część 3. Maślane ciasteczka z konfiturą, Talarki makowe.

Proste maślane ciasteczka, bardzo chętnie robione przez dzieci. Smakują wszystkim i małym i dużym dzieciom. Talarki makowe, także bardzo proste, ładnie prezentują się na talerzu.

Maślane ciasteczka.

Składniki na 25-30 ciasteczek. 225g mąki,75g cukru pudru, szczypta soli, 1 jajko,125g masła. Konfitura albo dżem.

Przygotowanie: Mąkę, cukier puder, sól wymieszać. Dodać jajko, i masło, pokrojone w cienkie plasterki. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować na około 3mm i wycinać foremkami ciasteczka. Piec około 8-10 minut. Po wyjęciu przestudzić, jedną część posmarować dżemem. Przykryć drugim ciasteczkiem. Można polukrować i ozdobić kolorowym cukrem, orzechami, można polać czekoladą, inwencję pozostawiam wam.

 

Makowe talarki.

Z podanych składników otrzymujemy około 60 ciasteczek.

Składniki: 3 łyżki soku pomarańczowego,225g masła, 200g cukru, 1 żółtko, 1 paczka cukru waniliowego,, skórka z otartej pomarańczy, 350g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 łyżki maku.

Do ozdobienia: 2 łyżki maku, 4łyżki cukru, skórka z otartej cytryny.

Wykonanie: Sok pomarańczowy podgrzewamy, w nim rozpuszczamy 100g masła. Pozostałe masło ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy żółtko rozpuszczone masło z sokiem i dalej mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę pomarańczową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Piekarnik podgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta robimy okrągłe wałki, około 2,5cm i kroimy talarki. Możemy je trochę spłaszczyć . Mieszamy wszystkie składniki do ozdobienia i sypiemy nimi nasze ciasteczka. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika, pieczemy do lekkiego zarumienienia. Smacznego

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa