słodko, czekolada, cuda,życie, biżuteria
RSS
 

Ciasteczka, ciasteczka. Część 4,krajanka piernikowa

Bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu piernik. Smakuje wyśmienicie i pokrojony w kostkę, przechowany w szczelnej puszce będzie świeży przez kilka tygodni.

Na ciasto potrzebujemy:

375 g płynnego miodu, 125 g cukru, 6 łyżek rumu, otartą skórkę z cytryny, 375 g mąki,  1 łyżka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki zmielonego cynamonu, pół łyżeczki zmielonych goździków, 100 g skórki z pomarańczy w cukrze, 100 g skórki z cytryny w cukrze.

Na polewę z cukru pudru, potrzebujemy kilka łyżek soku z cytryny, cukier puder i migdały, ja uzywam płatki.

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Niezbyt dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Miód z cukrem podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Wlać rum, wymieszać. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami, otartą skórką z cytryny oraz z obiema skórkami w cukrze. Dołożyć do miodowo- cukrowej masy i wyrobić hakami robota. Ciepłe ciasto natychmiast rozłożyć na blaszce, wyrównać. Ciasto klei się  bardzo mocno, więc ja używam silikonowej łopatki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-22 minut. Przygotować polewę, cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym. Polać nią gorące ciasto, albo wypędzlować pędzlem i natychmiast pokroić na  około 3 cm kwadraty. Ozdobić migdałami i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu przełożyć do puszki.

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook
  • Nasza Klasa